U vraagt zich misschien af of het is toegestaan om met een dieselheftruck binnenwerkzaamheden uit te voeren. Het antwoord is kort en bondig: Nee, dat mag niet.
Sinds 1 januari 2003 is het wettelijk verboden om diesel aangedreven heftrucks in half open en gesloten ruimtes in te zetten. Dit geldt overigens voor alle soorten intern transport, in alle klasses. Ook diesel heftrucks tot vier ton vallen dus onder deze restrictie. Ook even naar binnen rijden met een dieseltruck, hoe handig ook, is niet meer toegestaan. Dieselheftrucks met meer dan vier ton draagvermogen moeten bovendien zijn voorzien van een roetfilter.
Toch hoeft deze restrictie uw logistieke productie niet te stagneren! Tot vier ton zijn er heel goede elektrische of lpg-alternatieven op heftruckgebied. Voorbeelden hiervan ziet u op onze pagina occasions en nieuwe machines.
Dieselheftrucks en de Arbeids Inspectie
Hoe controleert de Arbeidsinspectie op overtredingen? Moet u steekproefgewijs rekening houden met een inval van de Arbeidsinspectie? Nee, deze komt pas in actie wanneer er een klacht is gemeld. Toch is dit geen reden deze maatregel met een korrel zout te nemen.
Bij een eerste overtreding volgt een ernstige waarschuwing. Vanaf dat moment treedt een overgangsregeling van een half jaar in werking. Binnen de gestelde termijn moet een alternatief worden aangeschaft, bijvoorbeeld in de vorm van een elektrische vorkheftruck. Ook een LPG-aangedreven heftruck met katalysator behoort tot de mogelijkheden.
Gedurende de overgangsperiode van een half jaar staat de Arbeidsinspectie toe dat er tijdelijk wordt doorgewerkt met dieseltrucks. Wel moeten deze zijn uitgerust met een correct functionerende oxidatiekatalysator en een roetfilter. Blijft de werkgever daarna nog in gebreke verbeteringen in de arbeidsomstandigheden aan te brengen, dan is de Arbeidsinspectie gemachtigd een boete op te leggen van circa 2.250 euro voor elke overtreding.